Salı

Fransa'da ev Sahibi olmak

Fransada Ev

Fransa'da herkese açık iki finansman olanağı mevcuttur…

Fransa'da aylık yardım şeklinde iki mali yardım olanağı bulunmaktadır. Bu yardım olanakları her milliyetten bütün öğrencilere açıktır. Bu yardımların miktarı öğrencinin gelirlerine, ikamet türüne ve oturduğu yerin kirasına göre belirlenmektedir. Bu yardımlar Kira Yardımı (Allocation de Logement) ve APL'dir (Kişiselleştirilmiş Kira Yardımı). Bu yardımlar Aile Yardım Sandıkları tarafından verilir.

Bir Üniversite Yurdunda Kalmak...

Bu yurtlar Fransa'nın her yerinde makul fiyatlarla (aylık 120–300 Avro) kiralık odalar ve stüdyo daireler verirler. Okul ve Üniversite İşleri Bölge Merkezleri CROUS tarafından yönetilen bu yurtlar bazı sosyal kriterlere göz önünde tutularak verilirler. Fransız Hükümetinden burs alan öğrencilere tanınan bir öncelik vardır. Milliyeti ne olursa olsun yabancı burssuz bir öğrencinin Paris'te böyle bir yurt bulma şansı hiç yoktur (300 000 öğrenci için sadece 2000 yer bulunmaktadır).

Özel kira sektörünün sunduğu olanaklara bakınız.

Metrekareye göre aylık kira ücretleri yaklaşık Paris'te 15 Avro, Paris dışında ise 7 Avrodur. Fransa'da özel öğrenci konutları giderek artmakta ve buralarda öğrencilere möbleli, temel ihtiyaç donanımına sahip ve kafeterya, çamaşır yıkama odaları, televizyon salonu gibi ortak kullanım alanlarının bulunduğu stüdyolar kiralanır. Bu tür bir stüdyonun kirası Paris dışında 460–700 Avro, Paris'te 550–700 Avro arasında değişir.

Özel kira sektörünün sunduğu bir yer kiralamak için ya doğrudan doğruya ev sahibi ya da onun temsilcisi (emlakçı) ile kontrat "kira sözleşmesi) imzalamak zorunludur.

Kira sözleşmesi imzalanmadan önce ödeme gücünüzü (en az üç aylık kira miktarına eşit bir gelir sahibi olmak) belgelemeli ve kira bedelinin iki katına eş değer bir teminat göstermelisiniz.

Özel sektör kiralıkları gazete ilanları yoluyla emlakçılardan veya doğrudan doğruya ev sahiplerinden temin edilir.

Bazı durumlarda kurumlar veya CROUS'ların elinde öğrencilere vermek üzere boş kiralıklar bulunabilir.

Kaynak:
http://turquie.campusfrance.org/en/fransa-da-yaayamak/fransa-da-oturum-80.html