Salı

Almanya için vize

YÜKSEK ÖĞRENİM VİZESİ
Eğitim amaçlı vize başvuruları için başvuru anında aşağıdaki belgelere - her evraktan ikişer fotokopiye - ihtiyacınız vardır:
» Eksiksiz ve okunaklı bir şekilde kendi el yazısı ile doldurulmuş başvuru formu (başvuru formları vize bölümünün girişinden ücretsiz temin edilebilir)
» Son zamanlarda çekilmiş iki vesikalık resim » Alman Yabancılar Kanununun 84. maddesi gereğince, Alman Yabancılar Şubesi tarafından tasdik edilmiş ve Almanya'ya geliş sebebini ve süresini belirten (üniversite eğitimi, dil kursları v.s.) bir taahhütname veya Taahhütnameyi /Garanti Belgesini veren şahsin Türkiye'de ikamet etmesi halinde, bir noter tarafından tasdikli ve Almanya'daki öğrenim veya dil kursu süresi için ayda en az 1.300,00 DM ödeneceğini garanti eden (mesela anne veya baba veya başka bir şahıs tarafından) bir taahhütname ve garanti eden kişinin aylık veya yıllık gelirini ve ödeme kapasitesini gösteren tasdikli belgeler ve Almanca tercümeleri
» Almanya'dan kurs kayıt belgesi (haftada beş gün ve en az 20 ders saati) ve/veya üniversite kabul belgesi
»Türkiye'den son okul /üniversite diplomasi veya okul/üniversite öğrenci kimlik kartı/belgesi ve Almanca tercümesi
» Anne ve babaya ait, muhtardan yeni alinmiş ikametgah senedi ve Almanca tercümesi
» Askerlik tecil belgesi

Özellikle belirtmek isteriz yukarıdaki durumlar için belirtilen tüm belgelerin getirilmesi, size otomatikman vize verileceği anlamına gelmemektedir. Gerekli görüldüğü takdirde, sıralamada belirtilmeyen başka belgelerin de getirilmesi istenebilir.
Vize ücreti hariç, vize bölümündeki tüm işlemler ücretsiz; dilekçe formları ücretsiz verilmektedir. Dilekçeleri doldurmak için, esas itibariyle yazıcı bir büroya ihtiyaç yoktur.
1) ÖSS Sınavı
Almanya’da yüksek öğrenim yapabilmek için Türkiye’de yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nı kazanmak ve kazanılan bölüme kayıt yaptırmak veya ya da Türkiye’de halen bir üniversitede okuyor olmak ya da bitirmiş olmak gereklidir.
Almanya’da doğrudan üniversiteye ön kayıt yaptırabilmek için Türkiye’deki yüksekokul veya üniversitelerden en az 2 yıl okumuş ve 3. sınıfa geçmiş ya da (2 yıllık olanlarda) bitirmiş olmaları gerekmektedir.
2) Garantör Belgesi
Yurtdışındaki öğrenim giderlerinin bir üçüncü kişi tarafından karşılanması zorunludur. Bunun Garantör Belgesi (Verpflichtungserklärung) ile kanıtlanması gereklidir.. Garantör kişi eğer Almanya’da yaşıyor ise bu belgeyi Almanya’daki Türk konsolosluklarından ya da noterlerden alabilir. (Garantör kişinin çalıştığına ilişkin işverenden alınacak belge, maaş bordrosu ve kira sözleşmesinin bir fotokopisi de eklenmelidir). Garantör kişi eğer Türkiye’de ise bu belgeyi bir noterden almak durumundadır. Bu durumda garanti edilmesi gereken 1.200 Euro karşılığı TL gösterilmelidir. (Garantör belgesi Almanca tercümesi ile konsolosluğa verilmelidir)
3) Yeterli Düzeyde Almanca Bilgisi
Almanya’da Yüksek öğrenim göreceklerin yeterli düzeyde Almanca bilmeleri bir başka koşuldur. Kimi üniversite başvuru için Temel Düzey II (Grundstufe II = Yaklaşık 6 aylık bir kurs dönemi) isterken, kimisi Orta Düzey I Sertifikası (Mittelstufe I = Yaklaşık 9 aylık kurs dönemi) istemektedir. Her eyalette ve üniversitede farklı uygulama olduğundan önceden üniversiteden bilgi alınmalıdır.
Bu belgelerle F.Almanya konsolosluklarına başvurularak ”Öğrenci Vizesi” (Studentenvisum=Visum zu Studienzwecken) ya da ”Öğrenci Adayı Vizesi” (Bewerbervisum) istenir.
Alman konsoloslukları, öğrenci vizesi için Almanya’daki herhangi bir üniversiteye ön kayıt yapıldığına ilişkin kabul belgesi istemektedirler. Fakat birçok üniversite böyle bir belgeyi vermemektedirler. Bunun nedeni ise; üniversiteler ancak yeterli ve gerekli Almanca bilgisi olanları ön kayıt yapmaktadır. Bu yüzden, Türkiye’de Almanca öğrenmemiş ve Almanya’ya gelip de Almanca öğrenmek isteyenlerin ”Öğrenci Vizesi” alması çok zordur. Bunun yerine ”Öğrenci Adayı Vizesi” alınmalıdır. Ama, Alman konsoloslukları bu konuda da zorluk çıkarmaktadırlar. Bunun için kimi zaman ”Dil Öğrenme Vizesi” (Sprachvisum) en son çare olarak kalmaktadır. Bu tip vizeyle Almanya’ya gelenlerin vizeleri daha sonra öğrenim vizesine zor koşullar altında çevrilebildiğinden (Almanya’ya geliş tarihinden itibaren 1,5 yıl içinde üniversiteye kayıt yapılırsa, o zaman dil vizesi öğrenim vizesine çevrilebilmektedir), Her durumda, Almanca öğrendikten sonra üniversite öğrenimine geçileceği belirtilmelidir. Dil Kursu Vizesi Almanya'da Yüksek Öğrenime Başvuru Amaçlı Vize'ye veya Üniversite Öğrencisi Vizesi'ne dönüştürülmemektedir.Bunun için Almanya dışına çıkıp bir üçüncü ülkeden üniversite eğitimine yönelik olarak yeniden vize başvurusunda bulunmanız gerekecektir.
Öğrenci Aday Vizesini alabilmek için öğrenci,
Eğitim amaçlı vize başvuruları için başvuru anında aşağıdaki belgelere - her evraktan ikişer fotokopiye - ihtiyacınız vardır:
» Eksiksiz ve okunaklı bir şekilde kendi el yazısı ile doldurulmuş başvuru formu (başvuru formları vize bölümünün girişinden ücretsiz temin edilebilir)
» Son zamanlarda çekilmiş iki vesikalık resim
» Almanya'da bir dil kursuna kayıtlı olduğunu gösteren belgeyi (Haftada en az 20 saatlik)
» Almanya'da öğrenim göreceği süre boyunca maddi olarak kendisini destekleyecek velisinin şahsen imzaladığı noter tastikli garantör belgesini(Verphlichtungserklaerung), Garantör kişiye ait maddi evraklar ve tercümeleri( Vergi levhası, faaliyet belgesi, imza sirküleri, maddi durumu gösteren belgeler, emekli maaşı, hesap cüzdanları...)
» ÖSS Belgeleri ve tercümelerini,
»Türkiye'den son okul /üniversite diplomasi veya okul/üniversite öğrenci kimlik kartı/belgesi ve Almanca tercümesi
»Askerlik tecil belgesi'nivize işlemleri için sunmak durumundadır. Bu evrakların ikişer fotokopisi sunulmalıdır.


Daha detaylı bilgi için:
http://www.almanbaskonsoloslugu-istanbul.org.tr/tr/home/vtuni.html